این دولت می تواند شعار سال را محقق کند؟بعید است!

 پیام اقتصاد آنلاین : دکتر فریدون پهلوان- حقوقدان در مطلبی نوشت :جانماه نامگذاری امسال بی تردید تقویت بخش خصوصی است.این بدین معنی است که عقلای نظام بالاخره سال هاست دریافته اند راه گریز از مسائل و مصائب اقتصادی که با آن دست به گریبان هستیم بها دادن به بخش خصوصی است و لاغیر.


این دولت می تواند شعار سال را محقق کند؟بعید است!

کارشناسان و بزرگان اقتصادی ما بارها تاکید کرده اند هرچقدر دولت بزرگتر شود هم بازده پایین می آید و کنترل بر آن سخت می شود.اقتصاد درست همانند بدن انسان عمل می کند.هرچقدر وزن یک انسان بالاتر رود تحرک برای آن سخت تر می شود و از نظر پزشکی چنین بدنی مستعد انواع و اقسام بیماری هاست.

اما قطعا چنین مهمی نباید در قالب شعار باقی بماند.مشکل بزرگ این روزهای ما این است که مسئولان کشورمان بیشتر در قید و بند شعار است تا عمل.شعار خوب است اما حدودی دارد که در قالب موارد لحاظ نمی شود.در همین فقره هم سم مهلک آن است که مثل سال های گذشته باز هم عده ای فقط تا مرحله شعار و استفاده تریبونی از این موضوع مهم استفاده کنند و به طور کل عمل را فراموش کنند.

برای مثال سال گذشته که بنا بود تورم کنترل شود ما در عمل دیدیم اتفاق شایان توجه ای در این زمینه رخ نداد .

جدیدترین آمار رسمی منتشره از تغییرات تورمی در سالی که گذشت، نشان می‌دهد در پایان اسفندماه ۱۴۰۲ نرخ تورم سالانه به رقم ۴۰.۷ درصد برای کل کشور رسیده و این نرخ برای خانوار شهری ۴۰.۷ و روستاییان نیز ۴۰.۶ درصد بوده است. همچنین نرخ تورم نقطه به نقطه که بیانگر تغییرات قیمتی اسفندماه ۱۴۰۲ نسبت به اسفند ۱۴۰۱ است، برای کل کشور ۳۲.۳ درصد به ثبت رسیده است.

این آمار به ما گوشزد می کند شعار سال گذشته آنچنان محقق نشده است .البته سوگمندانه باید بگوییم که این دولت در این زمینه به جای آنکه توضیحات روشنی ارائه دهد به دنبال فرار رو به جلو است.

چرا که  به تازگی دو مقام مسئول در دولت رئیسی در اظهاراتی گفته اند که وعده تورم تک رقمی قرار نیست در دولت سیزدهم محقق شود و برای تحقق این وعده باید تا پایان ۱۴۰۷ صبر کنیم!

در این باره، سید محمد حسینی معاون پارلمانی رئیس‌جمهور در گفت‌وگویی اظهار داشته است: برنامه هفتم توسعه از سال ۱۴۰۳ آغاز شده و تا ۱۴۰۷ ادامه دارد و ما گفته‌ایم در پایان ۱۴۰۷ تورم باید تک رقمی شود.

معاون رئیسی تاکید داشت: آنچه مدنظر دولت بوده، در برنامه پنج ساله هفتم تجلی پیدا کرده است. ما گفته‌ایم در پایان برنامه هفتم توسعه، تورم یک رقمی می‌شود. نگفتیم این هدف در سال اول دولت محقق می‌شود. برنامه هفتم از سال ۱۴۰۳ آغاز شده و تا ۱۴۰۷ ادامه دارد و ما گفته‌ایم در پایان ۱۴۰۷ تورم باید تک رقمی شود؛ البته اگر زودتر این هدف به دست آید، بهتر است و دولت همه تلاش خود را در این زمینه به کار می‌گیرد.

از سوی دیگر؛ معاون فرزین در بانک مرکزی نیز گفته که تورم کمتر از ۱۰ درصد در پایان برنامه هفتم به ثبت خواهد رسید. شیریجیان معاون اقتصادی بانک مرکزی تاکید داشته است: در برنامه هفتم، مشخصا وظایفی برای بانک مرکزی در نظر گرفته شده است. البته اختیارات و ظرفیت‌هایی هم پیش بینی شده و هدفگذاری‌هایی را برای متغیر‌های کلان اقتصادی از جمله متغیر‌های پولی در نظر گرفته است. در این برنامه مشخص شده که بانک مرکزی موظف است تا پایان برنامه هفتم (سال ۱۴۰۷) رشد نقدینگی را به ۱۳.۸ درصد و نرخ تورم را به ۹.۵ درصد برساند.

معاون فرزین معتقد است: یکی از مهمترین وظایف بانک مرکزی، کنترل تورم و حفظ ارزش پول ملی است که یک مقدمه جدی برای رشد اقتصادی است. یعنی اگر بانک مرکزی بخواهد زیرساخت لازم را برای رشد اقتصادی کشور فراهم کند، مهم‌ترین وظیفه آن پیش‌بینی‌پذیر کردن اقتصاد است. شیریجیان تاکید کرد: برای پیش‌بینی پذیر کردن اقتصاد، همه صاحب نظران اقتصادی بر این باورند که ما باید بتوانیم تورم را کنترل کنیم و نوسانات متغیر‌های کلان اقتصادی مدیریت شود تا شرایط برای فعالان اقتصادی پیش‌بینی‌پذیر شده و متعاقب آن بتوانند برنامه‌ریزی کنند که در نهایت بتواند به رشد اقتصادی و ارزش افزوده بالاتر منتهی شود.

آیا با چنین دولتمردانی می توان امید وار بود که شعار 403 محقق شود؟آیا دولت حاضر است از سهم خود کم کند و از بخش خصوصی حمایت بیشتری نماید.البته که دولت رئیسی تاکنون نشان داده چنین نبوده است.

انتهای پیام/