دارایکم و پالایش؛ بخریم یا بفروشیم؟

با توجه به رونق بازار سرمایه در هفته‌های اخیر این پرسش مطرح می‌شود که دو صندوق دولتی پالایشی یکم و دارایکم ارزش خرید دارند؟

دارایکم و پالایش؛ بخریم یا بفروشیم؟

در یک ماه اخیر کلیت بازار به دنبال رشد شاخص کل، افزایش خوبی را تجربه کرده است. سهم‌های پرتفوی دو صندوق دارایکم و پالایش نیز همسو با شاخص کل رفتار کرده و به طور میانگین به ترتیب 19 و 7.27 درصد رشد داشتند.

این در حالی است که خود این صندوق‌ها بازدهی بسیار پایینی را ثبت کرده‌اند؛ به نحوی که صندوق‌های دارایکم و پالایش به ترتیب بازدهی 6  و 1.41 درصدی را ثبت کرده‌اند!

از طرفی مقایسه قیمت این دو صندوق با NAV هایشان حاکی از آن است که صندوق سرمایه‌گذاری دارایکم و پالایش به ترتیب 60 و 47 درصد زیر ارزش ذاتی معامله می‌شوند.

همچنین صورت‌های مالی این دو صندوق خبر از زیان‌دهی دارایکم و همچنین سودسازی کم صندوق سرمایه‌گذاری پالایش می‌دهد. به طوری که در نیمه نخست سال جاری صندوق سرمایه‌گذاری دارایکم متحمل زیان هزار و 367 میلیارد تومانی شد. در مقابل، پالایش در نیم‌سال جاری موفق شد سودی معادل هزار و 349 میلیارد تومان بسازد.

همچنین این صندوق با وجود افزایش نرخ دلار، با توجه به سهم‌های دلاری پرتفوی خود از شانس بالایی برای حرکت هم‌سو با نرخ دلار دارد.

حال این پرسش مطرح می‌شود با توجه به افزایش نرخ دلار و همچنین صعود قابل توجه شاخص کل در هفته‌های اخیر دو صندوق پالایش و دارا یکم ارزش خرید دارند؟


نقش دلار در بازدهی صندوق‌ها

حسین مریدسادات، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با تجارت‌نیوز به بررسی وضعیت پالایش و دارایکم، دو صندوق دولتی قابل معامله در بازار سهام پرداخته است.

وی در رابطه با شرایط کنونی این دو صندوق در بورس گفت: «با توجه به نرخ دلار، صندوق پالایش قطعا برای صعود مستعدتر از صندوق دارایکم است. نمادهای دارایکم، ریالی و از گروه بانکی و بیمه هستند اما نمادهای پالایشی، دلاری هستند که شاهد تقاضای بالا و تشکیل صف خرید برای آنها بودیم.»

 مطالعه بیشتر: 
 تحلیل بنیادی نماد پالایش/ سبدی از سهام سودساز که زیان توزیع می‌کند!


دارایکم و پالایش جامانده از بازار

مریدسادات افزود: «البته نباید فراموش کرد که این نمادها در قیمت 10 هزار تومان فروشنده خواهند داشت. چون به قیمت سربه‌سر خود می‌رسند و برخی سهامداران در این قیمت‌ها فروشنده سهام خود هستند.»


این کارشناس بازار سهام اضافه کرد: «لزومی ندارد که صندوق‌های پالایشی و دارایکم همراه با سهام‌ تشکیل دهنده آنها رشد کنند. چراکه مردم خود سهم‌ها را می‌خرند. اما به هر حال این دو صندوق‌ از بازار جا ماندند؛ زیرا آن‌طور که باید و شاید روی آنها کار نشد.»


گرانفروشی سهام

وی با انتقاد به فرصت‌سوزی دولت دوازدهم در عرضه دارایکم و پالایش اظهار کرد: «اگر دولت می‌توانست از این صندوق‌ها نهایت استفاده را کند، وضعیت بازار سهام هم این‌چنین نمی‌شد. می‌توان گفت دولت دارایکم را پروژه کرد تا پالایش را گران به مردم بفروشد.»

مریدسادات با تاکید بر این نکته که نظر مثبتی در رابطه با این دو صندوق ندارد اما گروه بانکی را ارزنده‌ترین گروه بازار می‌بیند، گفت: «اگر کسی بازار را ریالی پیش‌بینی کند، سهم‌های گروه بانکی را می‌خرد و اگر بازار را دلاری ببیند، سهام پالایشی می‌خرد.»


سرمایه‌گذاری مشروط در صندوق‌ها

مریدسادات با بیان اینکه به سهامداران توصیه نمی‌کند که پالایش و دارایکم را در سبدهای خود نگهداری کنند به بیان دلایل این موضوع پرداخت و گفت: «این دو صندوق در دو سال و نیم گذشته شرایط خوبی نداشتند و مدیریت خوبی روی آنها صورت نپذیرفته است.»

مریدسادات در پایان خاطرنشان کرد: «با این وجود پالایش 50 درصد و دارایکم 60 درصد با NAV های خود فاصله دارند و به هر ترتیب این دو صندوق به شرطی که از محدوده‌های خود مقاومتی عبور کنند، می‌توانند فرصت‌های خوبی برای سرمایه‌گذاری باشد.»


حرکت صندوق‌ها همگام با شاخص کل

سارا فلاح دیگر کارشناس بازار سرمایه نیز در این رابطه به تجارت‌نیوز گفت: «با توجه به اینکه این دو صندوق مدت زیادی است که در ضرر هستند، می‌توان گفت که این دو صندوق دولتی به دلیل سبدی که از سهم‌های بزرگ تشکیل دادند، همگام با شاخص کل رفتار کنند و اقبال مردم به این دو صندوق برگردد.»

در همین حال باید اشاره داشت که بررسی‌ها نشان می‌دهد سهم‌های سبد این دو صندوق در بازه‌های زمانی مختلف بازدهی بهتری از دو نماد دارایکم و پالایش داشته‌اند.

این کارشناس بازار سرمایه در این باره اضافه کرد:«بازدهی کمتر این دو صندوق در مقایسه با سهم‌هایی که در پرتفوی خود دارند طبیعی است؛ به طوری که به دنبال این بازدهی کمتر، ریسک سرمایه‌گذاری در این دو صندوق نیز کاهش می‌یابد. از این رو احتمال ریزش این سهم‌های بزرگ داخل دو صندوق، نسبت به خود این سبدها بیشتر است.»


اعتمادسوزی در بازار

فلاح اضافه کرد: «همچنین صندوق سرمایه‌گذاری پالایش یکم زمانی وارد بازار سرمایه شد که اکثر سهم‌ها با کاهش شدید قیمتی مواجه شدند. در این خصوص می‌توان گفت که اعتماد از دست رفته مردم در آن زمان دلیل بازدهی کم این دو صندوق دولتی در بازه‌های زمانی متفاوت است.»

وی در رابطه با زیان‌دهی صندوق سرمایه‌گذاری دارایکم نیز افزود: «سیاست‌های پولی درباره نرخ بهره که روی سودسازی بانک‌ها تاثیر داشت و همچنین رشد نکردن کلیت بازار در 6 ماهه اخیر، از دلایل در جا زدن این دو نماد بوده است.»

انتهای پیام/