آدرس اشتباه درباره متهمان فساد در نفت پاسارگاد/ محسن دلاویز در نفت پاسارگاد چه کرده بود؟

 پیام اقتصاد آنلاین : گزارش تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی درباره شرکت سرمایه‌گذاری تأمین اجتماعی (شستا) اگرچه حاوی اطلاعات درستی درباره فساد در برخی زیرمجموعه‌های شستا است اما اینکه چرا این گزارش صرفاً به دوره خاصی محدود شده و دوره‌های پرابهام دیگری را نادیده گرفته موضوع مهمی است.


آدرس اشتباه درباره متهمان فساد در نفت پاسارگاد/ محسن دلاویز در نفت پاسارگاد چه کرده بود؟

به گزارش پیام اقتصاد آنلاین ، این که اصلاح‌طلبان و اعتدال‌گرایان فساد کرده‌اند یا اصول‌گرایان، برای مردم تفاوتی ندارد و مردم معتقدند با فساد در هر نقطه‌ای باید برخورد شود. اما بازتاب رسانه‌ای این گزارش، حاوی اطلاعات نادرستی است که نشان می‌دهد در یک برنامه‌ریزی هدایت شده، هدف این بوده که اصول‌گرایان را از این تخلفات مبرا کند و جالب اینجاست که نه فقط رسانه‌های اصول‌گرا، بلکه برخی رسانه‌های معاند هم در همین مسیر قدم برداشته‌اند. در واقع نکته جالب درباره بازتاب رسانه‌ای گزارش تحقیق و تفحص مجلس از شستا این است که اصرار عجیبی برای نسبت‌دادن تمام فسادها به یک جناح است؛ آن هم در شرایطی که همین روزها طشت رسوایی یکی از وزرای سابق دولت اصول‌گرا از پشت‌بام افتاده و اصول‌گرایان از کنار آن به‌راحتی عبور کرده‌اند و شاید اگر دستگاه قضایی این موضوع را اعلام نمی‌کرد، کسی به آن نمی‌پرداخت!

🔼 صرفه جویی مالی در شرکت نفت خزر در زمان مدیریت محسن دلاویز


در این میان گزارش تلویزیون ایران اینترنشنال که گزارش تحقیق و تفحص مجلس از شستا را به بهانه‌ای برای به یک چوب راندن همه کرده تا وانمود کند نزدیکان سیدمحمد خاتمی هم در این فسادها دست داشته، در نوع خود عجیب و قابل‌تأمل است. در بخشی از گزارش این شبه رسانه که ظاهری تحقیقی دارد اما فکت‌های اشتباه در آن بسیار است، هنگام ارائه توضیحاتی درباره فساد قیر در گزارش تحقیق و تفحص، تصویری از احسان دلاویز مشاور جوان سیدمحمد خاتمی در دو دهه پیش را کنار خاتمی نشان می‌دهد و در کنار تصویری از محسن دلاویز مدیرعامل اسبق شرکت نفت پاسارگاد قرار می‌دهد تا وانمود کند که اطرافیان خاتمی هم در فساد قیر دست داشته‌اند. درحالیکه در گزارش تحقیق و تفحص از شستا، نه‌تنها اسمی از خاتمی و دلاویزها نیامده، بلکه تاریخ انجام فساد قیر، سال‌های 95 تا 97 ذکر شده و در گزارش آمده: «شرکت نفت پاسارگاد طی سال‌های ۹۵، ۹۶ و ۹۷ طی قراردادهای جداگانه اقدام به فروش صادراتی قیر به شرکت‌های DORSA و BLUE ESPERING نموده است که این فروش‌ها به‌صورت ارزی بوده ولیکن به‌جای ارز، معادل ریال آن با نرخ تسعیر بانک مرکزی دریافت گردیده و هیچ ارزی وارد کشور نشده است و ازآنجایی‌که صادرات قیرهای فروخته شده به شرکت‌های فوق با کارت بازرگانی شرکت نفت پاسارگاد انجام گردیده، لذا مطرح است عدم برگشت ارز صادراتی در قرارداد دو شرکت فوق حدود ۲۵ میلیون دلار بوده و تعهد ارزی ایجاد شده برای شرکت نفت پاسارگاد از بابت فروش قیر به این دو شرکت حدود ۱۰میلیون دلار است

🔼 صرفه‌جویی مالی در نفت پاسارگاد در دوره مدیریت محسن دلاویز


این درحالیست که دوران مدیریت محسن دلاویز بر نفت پاسارگاد دو سال قبل از این تاریخ به پایان رسیده بود و طبیعتاً نه محسن دلاویز و نه به‌تبع آن احسان دلاویز نمی‌توانستند در این فساد نقشی داشته باشند. به‌ویژه با توجه به اینکه دلیل استعفای محسن دلاویز از مدیریت نفت پاسارگاد، آغاز فعالیت در وزارت نفت و مجموعه‌ای کاملاً جدا از شستا بوده است. محسن دلاویز از 23 آذر 1392 تا 21 دی 93 مدیرعامل نفت پاسارگاد بود و از دی 93 معاون صندوق‌های بازنشستگی، پس‌انداز و رفاه کارکنان نفت شد و از آن پس دیگر با شستا و مجموعه‌های بالادست آن ارتباطی نداشت.

نکته جالب‌تر این که احمد فیاض‌بخش مدیرعامل وقت شستا در همان سال 93 در پاسخ به نامه محسن آقاجانی مدیرکل توسعه منابع انسانی وزارت نفت، ارزیابی عملکرد محسن دلاویز را عالی اعلام کرده است. اگر بخواهیم از روی فکت و شواهد، عملکرد یک ساله محسن دلاویز در نفت پاسارگاد را بررسی کنیم، یکی از مهمترین نکات آن مقابله با مافیای قیر بود که محسن دلاویز در یادداشتی در سال 1400 یعنی 7 سال بعد در روزنامه همشهری، جزییاتی از آن را بیان کرده است. دلاویز نوشته: «وقتی در ابتدای کارم مافیای قیر عرصه را بشدت بر من تنگ کردند، شرح ماوقع را محضر آیت الله جنتی بردم و ایشان پدرانه توصیه کردند خدمت آقای خطیب برسم که ریاست مرکز حفاظت قوه قضاییه را برعهده داشتند، در کوتاه ترین زمان، جلسه ای خدمت حاج آقا خطیب برگزار شد، مسایل را بازگو کردم و با بزرگواری حرف هایم را شنید، فرمودند بررسی می کنم، گمان کردم از آن دست بررسی های سرکاری خواهد بود، اما در  کمتر از دو روز از دفتر شان تماس گرفتند و مجددا محضرشان رسیدم، گفتند بررسی های لازم انجام شده و صحت عرایض اینجانب را تایید فرمودند... توانستیم از تعدی آن مافیا به بیت المال و حقوق بازنشستگان جلوگیری کنیم و مبالغ کلانی عودت داده شد؛ اگرچه بعدها در غیاب ایشان انتقام سختی از من و خانواده ام گرفتند...»

🔼 ارزیابی عملکرد مدیرعامل وقت نفت پاسارگاد در نامه رسمی


در همان دوره یک‌ساله مدیریت محسن دلاویز در نفت پاسارگاد، میلیاردها تومان از اموال بازنشستگان عودت داده شد و رشوه 50 میلیون دلاری رد شد تا با حذف مافیا و انحصار قیر و جذب مشتریان جدید با حذف ضمانت نامه ملکی و چک، و گذاشتن شرایط یکسان برای همه (ضمانت نامه نقدی)، امکان سرمایه گذاری برای آینده نفت پاسارگاد فراهم شود. راه اندازی پلنت 350 هزار تنی قیر در پروژه تعطیل شده آبادان، خرید ساختمان اداری در سعادت آباد برای شرکت به ارزش 55 میلیارد تومان که اکنون بیش از هزار میلیارد تومان ارزش دارد و سرمایه ای برای شرکت محسوب می شود و ساخت ساختمان اداری در شیراز، از دیگر اقدامات محسن دلاویز در مقابله با فساد بود که در همان دوره با تشویق حفاظت قوه قضاییه مواجه شد. در همان دوره با وجود آنکه پیمانکار حمل و نقل نفت پاسارگاد خواستار افزایش ۴۰ درصدی هزینه‌ها بود، با اصلاحات انجام شده ۹۰ میلیارد ریال صرفه‌جویی صورت گرفت

وقتی محسن دلاویز از مجموعه نفت پاسارگاد جدا شد، گویا اندک‌اندک، دوباره عرصه برای جولان مافیا باز شد و آنچه در گزارش تحقیق و تفحص مجلس از عملکرد شستا آمده، موید همین موضوع است. اما دلاویز، مدیریتهای مهمتری را با عملکردی قابل تحسین تجربه کرد که اگر نامش با فساد گره خورده بود به آن مسئولیت‌ها نمی‌رسید؛ از معاونت صندوق‌های بازنشستگی، پس‌انداز و رفاه نفت و مشاور وزیر در منابع انسانی گرفته تا مدیریت بر شرکت بهینه‌سازی سوخت و شرکت نفت خزر. در شرکت نفت خزر علاوه بر انعقاد تفاهم‌نامه مهم توسعه‌ای با جمهوری آذربایجان که در سفر رئیس‌جمهوری به باکو امضا شد و نوعی طلسم‌شکنی محسوب می‌شد، شاهد اقدامات متعددی که منجر به صرفه‌جویی شد بودیم. از جمله صرفه‌جویی به میزان ۲۳ میلیون یورو به اضافه ۵.۵ میلیون دلار به اضافه ۷۰ میلیارد ریال در شرکت نفت خزر که نشانه روشنی از اعتقاد محسن دلاویز، مدیریت وقت خزر به جلوگیری از فساد است

فساد در هر دسته و جناحی از نظر مردم، تقبیح می‌شود و برای مردم تفاوتی ندارد که چه گروهی در فساد نقش دارد، اما وقتی یک شبکه معاند، عکسی بی‌ربط هم از خاتمی در گزارش خود قرار می‌دهد تا بدبینی مردم را افزایش دهد، باید دقت کرد که فکت‌های گزارش، اشتباه نباشد؛ اما در این گزارش، اشتباه بود و مشخص نیست گزارشگر تلویزیون اینترنشنال از کجا خط گرفته که این اطلاعات اشتباه را ارائه دهد. گویا دلاویزها مرغی هستند که توسط اصول‌گرا و معاند و گاه اصلاح‌طلب، در عزا و عروسی باید سر بریده شوند!

انتهای پیام/