گزارش اختصاصی : مطالبات فولادی ها از دولت جدید

 پیام اقتصاد آنلاین : نشست خبری انجمن فولاد ایران به محلی برای طرح مطالبات از دولت جدید شد.


گزارش اختصاصی : مطالبات فولادی ها از دولت جدید

به گزارش پیام اقتصاد آنلاین ، دکتر سبحانی رئیس انجمن فولاد ایران ، در  این نشست  گفت:از دولت جدید انتظار می‌رود در راستای تنش‌زدایی قدم بردارد و از مداخله در قیمت‌گذاری در بازار فولاد جلوگیری کند. نهضت نیروگاه‌سازی با تسهیل‌گری دولت بخصوص وزارت نیرو جهت سامان‌بخشی به ناترازی برق و گاز در دستور کار قرار گیرد. همچنین جلوی پِرت انرژی در بخش خانگی و صنعتی گرفته شود.

وی گفت:بعد از روند صعودی فولاد طی سال‌های اخیر در گزارش های سه ماهه امسال این روند با کاهش ۱,۶ درصدی مواجه شد.

وی گفت: آمارها نشان می دهد که وضعیت در بالادست فولاد بهتر است و با وجود همه چالش ها با ۱۴ درصد رشد نیز همراه بوده است.

دکتر سبحانی افزود: کل صادرات فولاد کشور در سه ماهه نخست امسال ۱,۶ میلیارد دلار بوده است و با ۱۹ درصد کاهش ارزش صادرات در سه ماهه نخست امسال همراه بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل در مجموع با افت ۴۰۰ میلیون دلاری همراه بوده است.

وی اظهار کرد: عمده دلایل کاهش صادرات فولاد، دو مسأله افت قیمت‌های جهانی و وجود ترمزهایی در داخل کشور بوده است.

رئیس انجمن فولاد ایران گفت: در بحث واردات همچنان تداوم رشد در واردات ورق سرد و پوشش دار را داشته ایم. در حالی که بیش از ۶۰ درصد تولید کشور خالی است و توان تولید دارد.

وی تاکید کرد: مجموعا دویست میلیون دلار ورق سرد و پوشش دار انجام شده است که می تواند در کشور تولید شود که نیازمند حمایت تعرفه ای است.مصرف ظاهری به عنوان یک شاخص مرسوم ۵,۸ درصد رشد داشته است که این رشد نیز ناشی از کاهش صادرات است.

 از دست رفتن بیش از ۹۸ همت از تولید فولاد در سال ۱۴۰۲/ بحران انرژی امنیت سرمایه گذاری در صنعت فولاد را تهدید می‌کند

وی در نشست انجمن با اصحاب رسانه افزود: در گزارش انجمن فولاد، دو مسأله کاهش تولید و کاهش صادرات مشهود است که به دلیل چالش های مختلف تولید است.

وی گفت: یکی از مسأله مهم فولادسازان، افزایش فاصله بین نرخ نیمایی و نرخ واقعی ارز و عدم توجیه اقتصادی تولید است.

دکتر سبحانی افزود: در گذشته در کشور ما مشکلاتی مانند انرژی و نیروی کار وجود نداشته است و یکی از بزرگترین تولیدکنندگان فولاد جهان بوده ایم و اکنون این رتبه جهانی با وجود چالش های مختلف در حال از دست رفتن است.

وی بیان کرد: در حوزه انرژی هر ساله در فصل گرم با کمبود برق و در فصل سرد با کمبود گاز مواجه ایم و این مسأله ما را با “تولید از دست رفته فولاد” در هر سال مواجه می کند که هر ساله در حال افزایش است.

وی گفت: ظرفیت ۴۵ میلیون تن تولید فولاد در کشور ایجاد شده که تولید واقعی با آن فاصله دارد و اکنون اگر همین تولید ۳۲ میلیون را در نظر بگیریم، باز هم با کمبود برق و گاز مواجه‌ایم و رقمی معادل ۷۹ همت در سال ۱۴۰۰، ۶۷ همت در سال ۱۴۰۱ و ۹۸,۶ همت در سال ۱۴۰۲ تولید از دست رفته فولاد است.عدم تامین زیرساخت‌های تولید، امنیت سرمایه گذاری و رسیدن به سود پیش‌بینی شده توسط سرمایه گذاران در زنجیره فولاد را از بین می برد.

وی گفت:در گذشته سازمان طرح و برنامه اقدام به کارشناسی و برآورد طرح ها و برنامه های کشور می کرد که با حذف این سازمان هر بخش اقدام به انجام طرح های جزیره ای کرد.

وی افزود: در صنعت فولاد برای افق ۱۴۰۴ رقمی معادل ۵۵ میلیون تن هدف‌گذاری شده بود که شاید به جرات بتوان گفت تنها صنعتی که تا سال آینده تا حد زیادی امکان دستیابی به این هدف را دارد صنعت فولاد است.

سبحانی بیان کرد: اما دستیابی به چنین هدفی نیازمند تامین انرژی حل چالش های ارزی و تسهیل سیاست های صادراتی است.حل مشکلات و چالش های صنعت فولاد نیازمند تعامل معاونت طرح و برنامه سه وزارتخانه صمت، نیرو و نفت است که بارها پیشنهاد آن را مطرح کرده ایم.

 

پیش قدم شدن برای حل مشکل بحران انرژی کشور

سید رسول خلیفه سلطانی، دبیر انجمن تولیدگنندگان فولاد ایران نیز در این نشست  گفت:صنعت فولاد با چالش های مختلفی مواجه است که از دولت چهاردهم حل این موارد را انتظار دارد؛ یکی از این چالش ها مقررات خلق الساعه و هر روزه است.

وی گفت: تنظیم مقررات و ایجاد محدودیت های هر روزه آن هم برای صنعتی که به تولید ۵۵ میلیون تنی رسیده است چه معنایی می تواند داشته باشد؟

وی افزود: آزادسازی نرخ ارز یک مطالبه جدی است؛ به طوری که با حل این مشکل در سال جاری حداقل ۱۰ میلیارد دلار صادرات و در سال آینده ۱۲ میلیارد دور از دسترس نیست.

وی بیان کرد: ارز فولادی ها ۲۰ تا ۳۰ درصد ارز وردی به کشور است و در مقایسه با صنایعی مانند فرش سهم قابل توجهی است.

وی گفت: در مقایسه ارزآوری این دو صنعت می توان گفت سال گذشته ارزآوری صنعت فرش ۴۰ میلیون دلار و در بهترین حالت ۱۰۰ میلیون دلار بوده است، ولی صنعت فولاد ۸۰ میلیارد دلار ارزآوری داشته است.

خلیفه سلطانی گفت: عدد بقیه صنایع هم همین است و صنعت فولاد به عنوان یک صنعت محوری در کنار صنایع نفت و پتروشیمی امکان تامین ارز مورد نیاز کشور را دارد؛ این مسأله نیازمند باز شدن بندها از پای این صنایع است.

وی ادامه داد: مسأله دیگر سرکوب قیمت فولاد به بهانه های مختلف از جمله کنترل قیمت مسکن ملی است و این کنترل نیز از طریق مکانیزم کنترل قیمت در بورس کالا انجام می شود.

دبیر انجمن تولیدگنندگان فولاد ایران افزود: با در نظرگیری سهم قیمت فولاد در قیمت تمام شده مسکن، کنترل قیمت مسکن ملی با کنترل قیمت فولاد توهم است.

وی اظهار کرد: در بحث انرژی نرخ پرداختی فولادی ها ده برابر سیمانی هاست، اما در هنگام خاموشی و اعمال محدودیت نیز باز به سراغ فولادی ها می آیند.

وی گفت: این صنعت می تواند برای حل مشکل بحران انرژی کشور پیشقدم باشد. از درآمد حاصل از فروش برق به فولادی ها امکان ایجاد نیروگاه‌های کافی وجود داشت و اگر این مهم انجام می شد، امروز با کمبود برق در کشور و در صنایع مواجه نبودیم.

 

اولویت برنامه‌های حوزه انرژی دولت

احسان دشتیانه، عضو هیات مدیره انجمن فولاد هم در نشست انجمن تولیدکنندگان فولاد خطاب به پزشکیان رئیس جمهور گفت:مدیریت مصرف برق خانگی در کشور باید در اولویت برنامه‌های حوزه انرژی دولت جدید قرار گیرد.

وی گفت: سیاست‌های ضدصادراتی در کشور باید متوقف شود. ۷ درصد قیمت تمام‌شده مسکن، فولاد است و گرانی مسکن ربطی به فولاد ندارد. این در حالی است که تورم فولاد به مراتب کمتر از تورم عمومی و نرخ ارز کشور است.

وی بیان کرد: مدیریت مصرف برق باید از سوی دولت جدید به صورت جدی دنبال شود، در هیچ کشوری چنین وضعیتی در مصرف انرژی وجود ندارد.

وی ادامه داد: برای تحقق ظرفیت ۵۵ میلیون فولاد، زیرساخت لازم نداریم، حتی سیاست ها نیز در جهت حمایت از صادرات نیست.

دشتیانه گفت: در شرایطی که بار مشتری فولادی را روی دریا خالی می کنند اعتماد به صنعت فولاد ایران از بین می رود.

وی اظهارکرد: تنها ۷ درصد کل قیمت ملک مربوط به آهن است. بنابراین فشار روی فولادی ها برای کاهش قیمت ملک منطقی نیست.

وی گفت: مصرف گاز نیز در کشور ما بالاست و دو برابر مصرف خانگی اروپاست و دولت جدید باید برای این مسائل برنامه ریزی شود. فشار تنها بر صنعت فولاد صحیح نیست.

عضو هیات مدیره انجمن فولاد گفت: صنعت فولاد به وظیفه خود عمل کرده و سهم تامین انرژی خود را ایجاد کرده است.دولت باید از بنگاه داری و تصدی گری در صنایع به ویژه در صنعت فولاد دست بردارد.

 

ناترازی انرژی راه‌حل دارد

بهادر احرامیان هم  در نشست خبری انجمن فولاد با بیان اینکه ناترازی انرژی راه‌حل دارد و راه‌حل چند قدمی همه ما است، اظهار داشت: ۶ میلیارد دلار عدم النفع تولید فولاد به دلیل ابرچالش انرژی داشته ایم.

وی گفت:در حالی نیاز برق فولادسازان ۴ هزار مگاوات است که همین میزان ظرفیت تولید برق توسط صنایع فولادی انجام شده است ولی برق نیروگاه‌های خودتامین فولادسازان نیز به آنها داده نمی‌شود.

وی افزود:از دولت جدید انتظار داریم حداقل عدالت در توزیع انرژی لحاظ شود و صنعت فولاد قربانی بحران انرژی نشود‌.

وی بیان کرد: ناترازی انرژی در کشور ما یک واقعیت است که از سال ۹۹ آغاز شده است. به طوری که تا به امروز ۲۴۰ همت دلار ظرفیت از دست رفته داشته ایم.

احرمیان گفت: نیازمند ۱۲ هزار میلیارد برق هستیم که خود صنعت فولاد امکان ایجاد آن را داشته است.

عضو هیات مدیره انجمن فولاد گفت: از ابتدای این ناترازی صنعت فولاد ۴ هزار مگاوات برق نیاز داشته که این ظرفیت را ایجاد کرده است، سایر صنایع نیز باید این کار را انجام می داده اند.

وی افزود: اعمال محدودیت برق و گاز تنها بر روی صنعت فولاد ناعادلانه است و نیازمند تقسیم این محدودیت بر روی کل صنایع هستیم.

وی ادامه داد: در بحث صادرات با توجه به احتمال انتخاب ترامپ و ادعای وی در خصوص ذخایر ارزی فعلی ایران پیش بینی اعمال سیاست های تحریمی جدید از سوی وی وجود دارد.

وی بیان کرد: در آینده با محدودیت جدید صادرات نفت و فولاد مواجه خواهیم شد و اگر به دنبال راهکاری نباشیم در نوامبر( آبان و آذر) با کمبود ارزی مواجه خواهیم شد.

جهاندار شکری، عضو هیات مدیره انجمن فولاد در نشست خبری انجمن فولاد گفت:صنعت فولاد سود خود را در کشور سرمایه‌گذاری می‌کند. بنگاه اقتصادی باید سودآور باشد؛ چرا دولت نسبت به سودآوری صنایع بخیل است! این در حالی است که حجم سود نسبت به سرمایه‌گذاری سنگینی که صورت گرفته است چندان بالا نیست.

وی ادامه داد: ارز صادرکنندگان و تولیدکنندگان به کشور برمی‌گردد اما ارز کارت‌های اجاره‌ای کجا به کشور برمی‌گردد؟!حال فولادی‌ها خوب نیست و کل زنجیره فولاد دچار چالش شده است. سهام مردم در شرکت‌های بزرگ فولادی و سرمایه‌ بخش خصوصی دچار زیان و ورشکستگی نشود.

 

۹۹ درصد مشکلات تولیدکنندگان داخلی است

امین ابراهیمی، مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان (فخوز) هم در نشست خبری انجمن فولاد ایران گفت:سهم انرژی (برق، آب، گاز) در صنعت فولاد کلا ۹ درصد است ولی اولین قطع و محدودیت تامین برق برای صنعت فولاد رخ می‌دهد.

وی گفت: نرخ انرژی برای فولادسازان در طول سال‌های اخیر به شدت افزایش یافته؛ آب ۳۰ برابر، گاز ۲۰ برابر و برق ۱۵ برابر افزایش یافته است.

وی افزود: مدیریت خاموشی در کشور ناعادلانه است و همیشه دیوار صنعت فولاد کشور کوتاه بوده است.

امین ابراهیمی گفت: یکی از مزیت‌های فولاد ایران در صادرات فولاد میانی است و باید تعریف خود از فولاد خام را اصلاح کنیم.از دولت جدید انتظار می‌رود جلوی مسائلی همانند سیاست‌های تنبیهی صادراتی، کارت‌های بازرگانی اجاره‌ای گرفته شود.

نایب رئیس انجمن فولاد و مدیر عامل فولاد خوزستان در نشست خبری انجمن فولاد گفت:مزیت صادراتی ما فولاد میانی است و باید بر این مزیت ها تکیه کنیم وگرنه با ناترازی مواجه می شویم.

وی ادامه داد: در صنعت فولاد باید تعاریف خود را از خام فروشی اصلاح کنیم و اکنون با این تعاریف به این صنعت ضربه می زنیم.

وی گفت:۹۹ درصد مشکلات تولیدکنندگان داخلی است؛ چراکه بعد از ۴۵ سال توانسته ایم مسیرهای صادراتی را پیدا کنیم.

ابراهیمی افزود: اختلاف ارز نیما و آزاد، سیاست های صادراتی، کارت های اجاره ای بازرگانی و مشکلاتی از این دست ضربه اصلی را به تولیدکنندگان بزرگ می زند.

وی گفت: راندمان نیروگاه‌های ما ۴۰ درصد است؛ برای حل مشکل انرژی نیازمند مدیریت مصرف و نه مدیریت خاموشی هستیم که این سیاست هم بر روی تولیدکنندگان اعمال می شود. حکمرانی صنعت فولاد نیازمند بازنگری است به طوری که مسأله حمل و نقل یکی از معضلات اصلی در این صنعت است.

انتهای پیام/